Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η Apple εξαγοράζει το μεγαλύτερο μέρος του τομέα κατασκευής modem της Intel

  • από
Η Apple έκανε τελικά το μεγάλο βήμα προς την ανεξαρτητοποίησή της από τους διάφορους υποκατασκευαστές εξαγοράζοντας το μεγαλύτερο μέρος του τομέα κατασκευής modem της Intel, έναντι τιμήματος ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Οι φήμες και τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών επιβεβαιώθηκαν και με την συμφωνία που επιτεύχθηκε η Apple θα εντάξει στο δυναμικό της 2.200 νέους εργαζόμενους (προερχόμενους από την Intel) σε συνδυασμό με εξοπλισμό και ευρεσιτεχνίες. Μετά την εφαρμογή της συμφωνίας η Apple θα έχει στην κατοχή της συνολικά 17.000 ευρεσιτεχνίες σχετικές με τις ασύρματες τεχνολογίες, από το επίπεδο των κυψελοειδών επικοινωνιών έως τον τομέα των modems, καθιστάμενη έτσι περισσότερο ισχυρή στο υπό διαμόρφωση τοπίο των δικτύων 5G.
Όπως αναφέρει το Reuters, η μετοχή της Intel μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ανέβηκε κατά 5,7% φθάνοντας στα 55,05 δολάρια ενώ μικρή άνοδο της τάξης του 0,1% φθάνοντας στα 207,29 δολάρια γνώρισε και η μετοχή της Apple. Μετά την συμφωνία η Intel θα διατηρεί το δικαίωμα να αναπτύσσει modems για συσκευές εκτός smartphones, δηλαδή για υπολογιστές, βιομηχανικό εξοπλισμό και αυτό-οδηγούμενα οχήματα.
Μέχρι σήμερα η Apple χρησιμοποιούσε εξωτερικούς προμηθευτές για τα modem chips των συσκευών iPhone. Τον τελευταίο χρόνο η Intel ήταν η κύρια πηγή προμήθειας καθώς η Apple είχε εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με την Qualcomm, άλλο σημαντικό προμηθευτή της. Όταν τον Απρίλιο η Apple και η Qualcomm κατέληξαν σε συμβιβασμό, και τα modem chips της τελευταίας θα ξαναέβρισκαν θέση στο εσωτερικό των iPhones, η Intel είχε ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από τον συγκεκριμένο τομέα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά η Apple ακολούθησε το μονοπάτι των δύο σημαντικών ανταγωνιστών της αφού τόσο η κορεατική Samsung όσο και η κινεζική Huawei έχουν την δυνατότητα ανάπτυξης των δικών τους modem chips. Άλλωστε διεθνή δημοσιεύματα κατά τον τελευταίο χρόνο υποστηρίζουν ότι η Apple κατέβαλλε ήδη προσπάθειες ανάπτυξης των δικών της modems θέλοντας να εφαρμόσει το «Δόγμα Cook», δηλαδή την πολιτική του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Tim Cook που προβλέπει ότι η Apple θα πρέπει να είναι σε θέση να ορίζει η ίδια και να ελέγχει πλήρως την τεχνολογία που χρησιμοποιεί.
«Πρέπει να ελέγξουμε τις πρωτογενείς τεχνολογίες πίσω από τα προϊόντα που κατασκευάζουμε» ήταν η φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο Tim Cook μιλώντας σε επενδυτές κατά το μακρινό 2009.